Fabricage

Het fabricageproces

Van Dam en de Koning streeft naar optimale kwaliteit. Alleen door gevel elementen te produceren die voldoen aan de hoogste esthetische en duurzaamheid eisen kunnen wij onze klanten perfect bedienen.
Maar hoe worden onze kozijnen eigenlijk geproduceerd? En hoe waarborgen wij een hoogwaardige afwerking van uw nieuwe gevel? Op deze website gunnen we u een uniek kijkje in onze 'kozijnen keuken', waar traditioneel vakmanschap en moderne productie methodes letterlijk hand in hand gaan!

In zeven stappen maakt u kennis met het volledige productieproces.

 

Stap 1 - Kunststof profielen

Kunststof profielen

Onze inkopers kiezen al sinds de jaren '80 voor profielen van gerenommeerde producenten met name VEKA en Gealan. De profielen die standaard 6,5 meter lang zijn, worden in ruim 35 verschillende kleuren geleverd en zijn vaak voorzien van een houtnerf. Deze moderne profielen hebben dan ook een warme uitstraling die eerder aan hout dan aan kunststof doet denken. Na aankomst worden de profielen opgeslagen in de profielen carrousel en volledig op basis van uw specificaties verwerkt tot prachtige ramen, deuren, schuifpuien, en terras elementen.

Stap 2 - Zagen

Zagen

Onze deskundige werkvoorbereiders en technisch tekenaars stellen eerst 'zaagstaten' samen. Hierop wordt tot op de millimeter nauwkeurig aangegeven hoe het profiel verstek gezaagd moet worden.

Het zogenaamde vijfkamerprofiel wordt voorzien van staalblokken (die het materiaal versterken) en verder machinaal verwerkt. Bijzonder is dat wij letterlijk alle profielen met staal versterken. Ook als dat eigenlijk niet nodig is, zoals bijvoorbeeld bij kleine toiletramen. De stevigheid is dus gegarandeerd!

Stap 3 - Lassen

Lassen

En van de belangrijkste fases van het productieproces is het verlassen van de losse elementen, waarbij het uiteraard van belang is om te komen tot naadloze, maar super sterke verbindingen. Van Dam en De Koning beschikt over moderne twee- en vierkops lasmachines die deze perfecte verbindingen tot stand brengen. De losse profielen worden eerst sterk verhit en vervolgens 'versmolten' onder een hoek van exact 45 graden. Onze vierkops machines verrichten die handeling in een keer. Voor de tweekops lasmachine geldt dat het element nog een keer moet worden omgedraaid. Maar voor welke machine we ook kiezen; het resultaat is altijd een stevige verbinding, zodat u jarenlang van uw nieuwe ramen, deuren, schuifpui of dakkapel kunt genieten! Daarnaast beschikt Van Dam en de Koning over de mogelijkheid om de verbinding te contramallen (gelijkend aan houten kozijnen). Met gebruikmaking van het hoek verbindings element "WINBLOCK" wordt een rechte hoekverbinding gecreëerd waardoor een zelfde hoekverbinding ontstaat als bij houten kozijnen.
Dit unieke systeem is vooral gewild bij klanten die nogal sceptisch staan bij toepassing van kunststof in plaats van hout.

Stap 4 - Onze interne poets specialist

Onze interne poets specialist

Zodra de verbindingen tot stand zijn gebracht en de profielen zijn afgekoeld, is het tijd om onze interne poets specialist in te schakelen. Alle profielen worden in onze geavanceerde poetsmachine zorgvuldig afgewerkt. 

Stap 5 - Aanbrengen afwatering

Aanbrengen afwatering

Nederland staat niet bekend om haar tropische klimaat. En hoewel we natuurlijk allemaal op aangename lentes en warme zomers hopen is de realiteit vaak anders. Om eventuele problemen bij regenval te voorkomen worden al onze elementen voorzien van efficiënte afwatering constructies.
In tegenstelling tot houten kozijnen, die massief zijn, bestaan kunststof elementen uit een systeem op basis van vijf kamers. Hier worden zorgvuldig afwatering gaten in geboord. In deze fase worden ook meteen gaten aangebracht voor het hang- en sluitwerk.

Stap 6 - Aanbrengen van het hang- en sluitwerk

Aanbrengen van het hang- en sluitwerk

Onze gevels zijn niet alleen fraai, maar ook bijzonder veilig. Om de inbraak gevoeligheid te minimaliseren wordt al het hang- en sluitwerk met de hand gemonteerd en gecontroleerd.
Van Dam en De Koning werkt bovendien niet alleen op basis van onze eigen kwaliteitsnormen, maar produceert ook conform de richtlijnen die door de politie zijn opgesteld in het kader van het keurmerk Veilig Wonen.

Stap 7 - Inpakken en op transport

Inpakken en op transport

Perfectie is onze standaard!
Of u nu gevel elementen bestelt voor een omvangrijk appartementencomplex of een enkel kozijn aanschaft: Van Dam en De Koning zet alles op alles om de kwaliteit van onze producten te waarborgen. Voordat een product onze werkplaats verlaat volgt altijd een uitgebreide kwaliteitscontrole, waarbij scherp wordt toegezien op beschadigingen en/of (kleur)afwijkingen.
Maar wij verwijderen ook sticker materiaal, voorzien alle hoeken van kartonnen bescherm strips en maken de kozijnen volledig schoon. Pas als alle controles hebben plaatsgevonden worden de kozijnen in folie verpakt en kan de transport fase beginnen.